Saarlooswolfhond

Ryhmä 1
FCI:n numero 311

HISTORIA
Leendert Saarloos ( 1884-1969 ) rakasti luontoa ja koiria. Hänen mielestään koirista oli kuitenkin tullut liian inhimillisiä. Hän harrasti saksanpaimenkoiria ja aikoi jalostaa luonnolliset ominaisuudet takaisin rotuun saadakseen aikaan parempia käyttökoiria. Tätä tarkoitusta varten hän risteytti spku Gerard van der Fransenumin naarassusi Fleurin kanssa. Fleur edusti eurooppalaisen susityypin siperialaista haaraa.
Risteytys takaisin pentujen isään tuotti hänelle kantakoiriksi yksilöitä, joissa oli neljännes suden perimää. Risteystä seuranneen kokeilumuotoisen vaiheen aikana suoritettiin karsintaa ja näin kehittyi uusi rotu “ eurooppalainen susikoira”. Alkuperäisen esi-isän Gerardin periyttämät käyttökelpoiset ominaisuudet kuitenkin hävisivät vähitellen ja ilmeni ettei rotu soveltunut sen enempää käyttö- kuin opaskoiriksikaan. Leendert Saarloosin jalostustyön tulos: Ei niinkään käyttökoira vaan ominaisuuksiltaan lähellä luontoa oleva koira, joka tunnustettiin omaksi rodukseen vuonna 1975 ja nimettiin Saarloos wolfhondiksi kehittäjänsä kunniaksi.

TYYPILLISIÄ OMINAISUUKSIA
Saarloos on yhden ihmisen/perheen äärimmäisen uskollinen koira joka kiintyy kaikkiin perheenjäseniin ja valitsee yhden joka on sille kaikki kaikessa. Saarloos on eloisa ja erittäin energinen, itsetietoinen ja itsenäinen koira joka kiintyy syvästi, muttei kuitenkaan pyöri jaloissa sille riittää tieto että olet maisemissa. Vieraiden tulisi jo saarloosia lähestyessään ymmärtää rodun käyttäytymistä sillä epäluuloisuus ja susimainen halu paeta oudoissa tilanteissa ovat ominaisia saarloos wolfhondille ja ne tulisi myös säilyttää tyypillisinä rotuominaisuuksina. Vieraan uhkaava, tai koirasta muuten epämieluisa lähestyminen saattavat johtaa suunnattomaan haluun paeta, tämän käyttäytymisen tukahduttaminen esim. pitämällä koira tiukasti kytkettynä voi saada sen vaikuttamaan hermostuneelta. Saarloos on hyvin herkkä paitsi ympäristölleen myös omistajansa mielialoille. Sille on sikäli helppo opettaa uusia asioita että se on älykäs ja oppii nopeasti. Se kuitenkin on harvemmin miellyttämisen haluinen ja tottelee usein sen mukaan mikä on sille edullista ja mielekästä, hermostuminen saa monen itsetietoisen saarloosin vain asettumaan vastahankaan, oikean motivointi menetelmän löytäminen onkin erityisen tärkeää. Saarloos voi siis myös olla vaativa ja hermoja koetteleva kumppani, eikä siksi myöskään sovi ihmiselle joka haluaa ehdottoman tottelevaisen seuralaisen, toisaalta taas uskollisempaa ja huumorintajuisempaa koiraa saa hakea.

YLEISVAIKUTELMA
Voimakasrakenteinen korkeuttaan pidempi koira, jonka ulkonäkö ruumiinrakenne, liikkeet ja karvapeite muistuttavat sutta. Rakenteeltaan sopusuhtainen ja melko pitkäraajainen vaikuttamatta silti hontelolta. Sukupuolileima erittäin selvä. Kooltaan urokset 65-75cm nartut 60-70cm Pienet poikkeamat ylöspäin ovat sallittuja. Karvapeitteen väri voi olla
– musta riistanväri vaaleasta tummaan ns. sudenharmaa ( kirsu ja kynnet mustat )
– ruskea riistanväri vaaleasta tummaan ns. metsänruskea ( kirsu ja kynnet maksanruskeat )
– vaalean kermanvärisestä valkoiseen
Saarloosilla tulisi olla myös ilmeikäs maski.
Suomeen ensimmäinen SwH tuli vuonna 1998. Ensimmäinen pentue syntyi 2002. Rodun edustajia on rekisteröity Suomeen 333 (08/2021).

© 2025

Theme by Anders Norén